Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Reisvideo's
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis presentatie
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home


Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Want to see real Hanoi?

Door Juliet van Vliet-Castellani

'Want to see real Hanoi?' prijkt achterop het shirt van onze gids. Keurig gekleed met zijn nette broek en schoenen stapt 'ie op een stoere mountainbike. Zelf zijn we lekker sportief gekleed en klaar voor een 'half-day tour' langs de oever van de Rode Rivier richting Long Bien Bridge.
We passeren de 'flower market', een enorme markt waar louter bloemen worden verkocht. Als Nederlander natuurlijk leuk om te zien! Maar al gauw kom je in een gebied wat erg landelijk aandoet. En dat terwijl je eigenlijk nog midden in de enorme stad Hanoi bent! Overal groente- en fruitbomen, kleine hutjes ertussenin en Vietnamezen druk aan het werk op hun stukje grond. Dan komen we bij de Rode Rivier, of eigenlijk een aftakking van de Rode Rivier, had nooit gedacht dat de rivier zo breed was. Het water staat vandaag laag, er zit nauwelijks water in de rivier, maar het kan ook behoorlijk hoog zijn en in het gebied langs de Rode Rivier is er in het regenseizoen zelfs kans op overstromingsgevaar, zo vertelt de gids. Onverwachts komen we distributiecentra van porcelein tegen, wat een verrassende plek! In het 'porcelein-dorp' wordt het porcelein gemaakt en per boot wordt het naar deze verzamelplek gebracht, klinkt op zich logisch. Vietnamese vrouwen op de fiets, met speciaal daarvoor gemaakte constructies op de bagagedrager, komen vanuit het stadscentrum hier inkopen.
Wij gaan de bewoonde wereld weer in en zigzaggen door heel wat steegjes. Links, rechts, links, weer links en zo gaat het nog even door. En elke keer weer een verrassing wat er zich om de hoek bevindt. Je kijkt zo bij de mensen naar binnen hun woonkamer in. Fietstocht HanoiWas hangt te drogen van de ene kant van de steeg naar de andere kant. Vietnamese vrouwen zitten gehurkt voor hun huis. Hier en daar staat een ketel op het vuur te roken. Het is wel duidelijk dat hier niet veel Westerlingen komen. Kinderen roepen enthousiast: 'hello!'. Bij een lokaal cafeetje, zo langs de straat, gaan we wat drinken en we vouwen ons op de kleine stoeltjes. We krijgen echte Vietnamese thee, ik vind het wel erg bitter. Maar daar hebben ze wat voor: een enorm zoet pindakoekje. Wel erg zoet... maar zo samen is de combinatie is wel ok. De andere cafe-bezoekers bieden ons aan waterpijp te roken, daar bedanken we toch maar voor. Fietstocht HanoiWe komen langs een kaarsenfabriek en we mogen even binnen kijken. Ze zijn druk bezig met het gieten van kaarsvet in mallen in een houten stellage, met water wordt het kaarsvet dan weer gestold. Ik verbaas me erover dat dat nog zo ambachtelijk wordt gedaan.
De Long Bien Bridge is een oude en karaktervolle brug, gebouwd in 1898 en ontworpen door Gustav Eiffel. Auto's rijden er niet: alleen een trein, veel scooters, en natuurlijk wij op de fiets. Hier en daar verkopen Vietnamese vrouwen mais, gewoon op de brug. Vanaf de brug zie ik in de rivier een aantal drijvende woningen. De gids vertelt dat daar de armste mensen wonen, zonder electriciteit en stromend water. Daar worden we wel even stil van. Fietstocht HanoiAan de overkant van de brug bezoeken we een tempel. Het is er een drukte van jewelste. Een belangrijk persoon is overleden, dus de hele buurt is uitgelopen. Er wordt gebeden, offers gebracht en gegeten, ja vooral veel gegeten. En gastvrij als de Vietnamezen zijn: wij mogen gewoon aanschuiven! Zo zit je dan, echt tussen de 'locals' te genieten van de heerlijke Vietnamese keuken. En nieuwsgierig als de Vietnamezen zijn, vragen ze ons, via de gids want ze spreken zelf geen Engels, het hemd van het lijf over wie we zijn, hoe oud we zijn, wat we doen, etc.
Met een voldaan gevoel, over het heerlijke eten en alles wat we gezien en meegemaakt hebben deze ochtend, fietsen we terug. 'Want to see real Hanoi?', nou dat hebben we gezien! Ben benieuwd hoe dit gebied langs de Rode Rivier, dat zich zo razendsnel ontwikkelt eruit zal zien over een aantal jaren. Wie weet doe ik dezelfde fietstocht dan nog eens!

© Copyright tekst en illustraties Juliet van Vliet-Castellani.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Juliet van Vliet-Castellani woont en werkt voor enkele jaren in Hanoi. De beschreven fietstocht is boekbaar via de website van Urban Discovery.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina