Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Reisvideo's
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis presentatie
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home


Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Cao Bang, oord van rust

Door Karin Vlug

Als je denkt de mooiste plekken in Vietnam te hebben gezien, is Cao Bang een grote verrassing. Met zijn woeste hoogland, afgewisseld door eindeloze vlakten, is deze provincie thuisland voor iedereen die houdt van rust en oorspronkelijkheid.

Cao Bang VietnamDe provincie Cao Bang ligt zo'n driehonderd kilometer ten noordoosten van Hanoi en grenst aan China. Via hoofdweg nummer 3 is het ongeveer 10 uur rijden per bus of auto. Tijdens de tocht door het woeste hoogland, kom je slechts enkele dorpjes tegen en passeer je de pas Col des Vents op een hoogte van 800 meter. Deze pas vormt de waterscheiding tussen het dal van de Rode Rivier in het zuiden en de Chinese Parelrivier in het noorden.
Aan de andere zijde van de pas zie je de indrukwekkende rotspartijen en kale toppen van de Ngan Son-bergen. In dit gebied wonen verschillende etnische minderheden, zoals de Dao, San Chay en de Nung. De verschillende bevolkingsgroepen vallen op door hun traditionele kleding, gemaakt van prachtige geweven, kleurrijke stoffen. De opbrengsten van het land, onder andere rijst, thee en koffie, peper, mais en cassave vormen de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking.
De minderheden wonen in typische huizen die gedeeltelijk op de grond en gedeeltelijk op palen staan. Onder het huis is plaats voor varkens, kippen, eenden en de hond. Overigens kom je in het noorden van Vietnam veel eethuisjes tegen waar hond op het menu staat. Voor Vietnamezen een dure delicatesse, maar voor de meeste Westerlingen niet het meest aantrekkelijke voedsel uit de Vietnamese keuken.
Veel buitenlandse toeristen kom je hier niet tegen. Slechts een enkeling stort zich in het onbekende en geniet van de rust en het oorspronkelijke. In de gelijknamige hoofdstad van de provincie kun je prima overnachten; de kamers in het staatshotel zijn eenvoudig en zeer betaalbaar. Een absolute aanrader is een bezoek aan de dagelijkse markt. Rondom zonsopgang komen vrouwen van diverse minderheidsgroepen per vlot aan, meren af bij de brug en stallen hun marktwaar uit op de marktplaats. In alle vroegte is er zoveel te zien, een en al bedrijvigheid tegen een kleurrijk decor. De verscheidenheid aan kleuren van al het fruit, de groente en van de kleding die de vrouwen dragen, levert de prachtigste beelden op.
Voor liefhebbers van historie is een bezoek aan de Pac Bo-grot de moeite waard. Ho Chi Minh zocht in januari 1941 zijn toevlucht in de grot, vanwaaruit hij vier maanden later de Viet Nam Doc Lap Dong Minh (Vietminh) oprichtte, de onafhankelijkheidsbeweging voor de vrijheid van Vietnam.
In de grot, vijftig kilometer ten noordwesten van Cao Bang-stad en vlak bij de Chinese grens gelegen, vertaalde hij de geschiedenis van de Russische communistische partij naar het Vietnamees. Maar de Fransen ontdekten al na zeven weken zijn schuilplaats. In een hut in de jungle, niet ver van de grot, vond hij een nieuw veilig onderkomen. Eind van dat jaar ging Ho Chi Minh naar China om steun voor zijn strijd te vinden. In 1947 werden de Fransen uit Cao Bang verdreven en werd deze provincie de belangrijkste basis van de Vietminh. Het zou nog tot 1954 duren voordat het Franse leger - na de slag bij Dien Bien Phu - Vietnam gedwongen moest verlaten.
Tegenwoordig is Pac Bo een gedenk- en picknickplaats. Het is een prachtige omgeving met veel vlinders en allerlei vogels en bijzonder blijft een bezoek aan de plek waar Ho Chi Minh heeft geleefd en gewerkt aan zijn ideaal: de vrijheid van Vietnam.

© Copyright tekst Karin Vlug, foto Ab Stokvis.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Dit reisverhaal werd eerder gepubliceerd in het AZIË Magazine.

Karin Vlug en Ab Stokvis werken voor het Medisch Comité Nederland-Vietnam in Amsterdam. In Cao Bang ondersteunt het MCNV projecten die erop gericht zijn de situatie van kinderen met een handicap en hun families te verbeteren. De kinderen krijgen de noodzakelijke hulpmiddelen als rolstoelen en looprekjes, ouders kunnen een kleine lening krijgen om bijvoorbeeld een kapperszaakje te beginnen en op scholen krijgen leraren speciale opleidingen om kinderen met een visuele handicap te kunnen onderwijzen met behulp van gebarentaal en brailleschrift.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina