Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Reisvideo's
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis presentatie
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home


Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

De keizerlijke graven van Hue

Door Laurens van Kol

In het hart van Centraal-Vietnam ligt het mooie Hue, een stad vol historie. Het zijn vooral de oude keizerlijke graftombes van de Nguyen-dynastie (1802-1945) die hier de aandacht trekken.
De inwoners van Hue kennen hun geschiedenis. Maak een praatje met ze en je hoort over de keizer die het bij geen van zijn vrouwen noch 104 concubines lukte om nageslacht te verwekken en over de soldaten die de keizer niet ín maar naast zijn tombe begroeven om grafschenners te misleiden. Voor de zekerheid werd van deze heren na bewezen diensten het hoofd afgehakt, zodat de rustplaats werkelijk geheim zou blijven.
Waar of niet, de keizersgraven tonen aan dat de Nguyen-heersers een blijvend stempel op Vietnam hebben gedrukt. De dynastie telde 13 heersers van wie zeven een tombe in Hue als laatste rustplaats hebben gevonden.

Vietnam Hue Tombe Gia LongTombe van Gia Long (1802-1820) ***
Toen Nguyen Phuc Anh, een van de Nguyen-broers die tegen de noordelijke Le dynastie rebelleerden, zichzelf in 1802 tot keizer Gia Long uitriep, stichtte hij daarmee de Nguyen-dynastie die bijna 150 jaar zou bestaan. Gia Long koos zijn laatste rustplaats met zorg uit, en bemoeide zich in detail met de ligging en architectuur van de gebouwen. Zijn tombe, omringd door het graf van zijn vrouw en graven van familieleden, ligt tussen de Parfumrivier en een zijrivier en is enkel per boot bereikbaar. Na de oversteek volgt nog een flinke wandeling. Van de meeste gebouwen resteren slechts ruïnes.

Vietnam Hue Tombe Minh MangTombe van Minh Mang (1820-1841) ****
Keizer Minh Mang liet zijn tombe dicht bij die van zijn vader bouwen. De in strakke symmetrie geplaatste bouwwerken vormen een mooi contrast met de niet-symmetrische vijvers en tuinen die het complex omzoomen. Door een nieuwe brug over de Parfumrivier is het complex sinds kort makkelijker bereikbaar en trekt het meer bezoekers. De belangrijkste gebouwen zijn de afgelopen jaren stap voor stap in oude staat teruggebracht. Wanneer de restauratie is voltooid, verdient deze tombe een vijfde ster.

Vietnam Hue Tombe Thieu TriTombe van Thieu Tri (1841-1847) **
Langs de rand van het voorportaal van de tombe van Thieu Tri zitten tegenwoordig de bewoners van het nabijgelegen dorpje te vissen. Verderop grazen hun koeien, tekenen dat deze tombe niet in al te hoog aanzien staat. Enkel het gebouw dat de stele (grafsteen) bevat is nog in redelijke staat. Toch valt van de weg te zien hoe harmonieus de tombe in het landschap ligt. Net als bij Minh Mang ligt het eigenlijke graf ergens in het ronde, ommuurde terrein aan het einde van het complex. Het is volkomen overwoekerd door bomen en struiken en op de deur zit een roestig hangslot. Niemand weet hoe lang geleden daar de laatste mensen rondliepen.

Vietnam Hue Tombe Tu DucTombe van Tu Duc (1847-1883) *****
De metershoge stele voor de graftombe van Tu Duc bevat een levensbeschrijving die door de keizer zelf werd geschreven en niet, zoals gebruikelijk was, door zijn opvolger. Deze memoires zijn grotendeels gewijd aan Tu Ducs grootste frustraties: de groeiende koloniale overheersing waardoor hij nauwelijks aan regeren toekwam en zijn kinderloosheid, toegeschreven aan impotentie. Tu Duc besloot van de nood een deugd te maken en gebruikte, ook tegen de traditie in, zijn mausoleum als buitenverblijf. Hier bracht hij meer tijd door dan in de keizerlijke stad.

Vietnam Hue Tombe Duc DucTombe van Duc Duc (1883) *
Na Tu Duc beleefde de Nguyen-dynastie een roerige tijd. Zijn geadopteerde zoon Duc Duc (spreek uit: Joek-Duk) werd het slachtoffer van een felle machtstrijd en al drie dagen na zijn kroning in de gevangenis gezet, waar hij enkele maanden later onder duistere omstandigheden (uithongering, vergiftiging?) stierf. Het wekt geen verwondering dat zijn tombe is weggemoffeld in een arme woonwijk van de stad. Op het verwaarloosde complex zijn tevens zijn zoon keizer Thanh Thai (1889-1907) en diens zoon keizer Duy Tan (1907-1916) bijgezet. Zij stierven beiden op Reunion Island in ballingschap. In de tussengelegen periode kende de dynastie nog het korte keizerschap van Hiep Hoa (1883) die waarschijnlijk werd vergiftigd, Kien Phuc (1883-1884) en Ham Nghi (1884-1885) die jaren door de Fransen werd gezocht, uiteindelijk werd opgepakt en als balling naar Algerije werd gestuurd, waar hij in 1944 overleed. Hij is in Frankrijk begraven.

Vietnam Hue Tombe Dong KhanhTombe van Dong Khanh (1885-1889) ***
De tombe van Dong Khanh werd pas 25 jaar na zijn dood afgerond, toen Europese bouwstijlen zich reeds met de lokale tradities hadden vermengd. Deze tombe ligt enigszins verscholen achter de tombe van Tu Duc en wordt daardoor nauwelijks bezocht. Dat is jammer, want hij biedt een mooi uitzicht over het heuvellandschap waarvan de Nguyen-keizers zo gecharmeerd waren. De Ngung Hy-tempel vooraan het complex heeft een bijzondere collectie achterglasschilderijen. Omdat de schilder tegen een glasplaat schilderde, diende hij bij dit soort kunstwerken als het ware achterstevoren te werken, een lastige opgave. Andere bezienswaardigheden zijn de kleurrijke glazen deuren van de tempel en de bronzen urn in de verwaarloosde tuin.

Vietnam Hue Tombe Khai DinhTombe van Khai Dinh (1916-1925) ****
Tijdens de regeerperiode van Khai Dinh bereikte de Franse invloed een hoogtepunt. Van de keizer is niet bekend dat hij heeft geprobeerd hieraan veel te veranderen. Liever liet hij zich feêteren in Parijs waar hij zijn standbeeld voor zijn tombe bestelde. Geen wonder dat zijn rustplaats nog altijd grote drommen Franse toeristen trekt. Door de vele trappen en terrassen en het excentrieke interieur van aardewerkscherven, is zijn tombe een van de indrukwekkendste. Khai Dinhs zoon Bao Dai (1926-1945) stierf in 1997 in ballingschap in Frankrijk waarmee de Nguyen-dynastie ten einde kwam.

Praktische informatie
De zeven keizerlijke tombes liggen verspreid aan de Parfumrivier. De meeste zijn eenvoudig bereikbaar per auto, fiets of brommer. Ook varen er over de Parfumrivier boten naar het tombegebied. De entree voor de tombes van Minh Mang, Tu Duc en Khai Dinh bedraagt 55.000 dong, ongeveer 3 euro. De overige tombes zijn goedkoper of gratis. Vietnam Journey heeft een gratis fietsroute langs een aantal tombes.

© Copyright tekst en illustraties Laurens van Kol.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Dit reisverhaal werd eerder gepubliceerd in het AZIË Magazine.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina