Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Reisvideo's
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis presentatie
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home


Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Terug uit de vergetelheid

Door Tran Thi Ha Lan

Ook de Vietnamese televisie kent televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht. Eén daarvan heet 'Terug uit de vergetelheid' en is helemaal gewijd aan zoektochten naar de overblijfselen van tijdens de Vietnamoorlog* verdwenen soldaten. Het programma wordt elke maand uitgezonden en is effectief en actiegericht. Bij vele zoektochten zijn de makers er in geslaagd het lot van martelaren te achterhalen en de overblijfselen aan hun families over te dragen. Veel programma’s worden opgenomen in de provincie Quang Tri, waar de zwaarste veldslagen zijn geleverd. Op 7 juli 2013 werd een aflevering uitgezonden vanaf de vroegere Amerikaanse basis Ta Con**, omdat daar 45 jaar geleden de historische slag bij Khe Sanh plaatsvond. Tran Thi Ha Lan ging met de soldaten en de televisieploeg mee.

Voormalige Demilitarized Zone Vietnam Ter voorbereiding op de beklimming van de Fan Xi Pang*** - onderdeel van de viering van het 45-jarig bestaan van het MCNV - heb ik aan soldaten gevraagd of ik mee mocht met hun tocht naar de top van de Dong Ta Ri 906, dicht bij Khe Sanh en onderdeel van de Truong Son (Annam) bergketen. Deze bergtop was tijdens de oorlog door de Amerikanen bezet en in gebruik als een van hun belangrijkste militaire bases, met een kampement en een landingsplaats voor helikopters. Er zijn nog overblijfselen van de betonnen bunkers te zien.

De berg is 1031 meter hoog en tot verbazing van de soldaten, die goed getraind waren en dit werk bijna dagelijks doen, kon ik hen bijhouden tijdens de beklimming, die drie uur in beslag nam, met slechts een paar korte pauzes. Diezelfde dag gingen we weer drie uur omlaag en de dag daarna werd dit nogmaals gedaan. Het viel me mee, ik was niet erg moe. Nu ben ik wel klaar voor de Fan Xi Pang!

De klim was vrij steil en voerde door dichte jungle. De soldaten moesten een pad kappen en markeerden het van tijd tot tijd. Op sommige stukken moesten we echt klimmen als apen, ons omhoog trekken aan takken en grote stenen. Voormalige Demilitarized Zone VietnamHet was nat en dus hadden we behoorlijk last van bloedzuigers en ik ben ook gemeen gestoken door een bij. De soldaten zetten er behoorlijk de sokken in waardoor ik soms moest rennen op de vlakkere stukken. Bij tijd en wijle vervloekte ik mezelf dat ik was meegegaan, maar naarmate we de top naderden werden de vergezichten mooier, en de top bereiken voelde als een overwinning.

De beklimming was een goede training, maar het doel van de tocht werd uiteindelijk een belangrijke levensles. Toen ik vroeg om mee te gaan kende ik het doel van hun tocht nog niet, dat werd me pas onderweg duidelijk en ik moest wel iets overwinnen om mee te gaan graven naar botten! Voormalige Demilitarized Zone VietnamHet was indrukwekkend om te zien hoe gemotiveerd de soldaten waren om de resten van hun kameraden te zoeken, de martelaren die actief waren tijdens de oorlog – toen wij allen nog niet geboren waren – en die streden en vielen voor de vrijheid van ons land.

Iedereen weet wel van deze activiteit van onze soldaten, maar je moet er bij zijn om te merken dat deze zoektocht je emotioneel raakt en vooral de momenten dat er na al die inspanningen een paar overblijfselen – meest botten – worden opgegraven en in bundeltjes worden ingepakt. Voormalige Demilitarized Zone VietnamDe soldaten waren zo blij met dit resultaat! Het brengt de oorlog en de opoffering van de martelaren een stukje dichterbij.

Het zoeken naar de overblijfselen van gesneuvelden is een belangrijk programma van de Vietnamese overheid met als doel om de oorlogswonden te helen en de gevolgen te verzachten. Het is vlak na de oorlog begonnen en gaat nog steeds door. Er zijn zo veel mensen omgekomen. Grote aantallen soldaten, die in de strijd in de laaglanden en langs de Ho Chi Minh-route vochten, zijn niet terug gekomen. Er worden nog dagelijks overblijfselen gevonden, maar van de meesten is nooit iets teruggevonden. Er zijn zo’n 1,2 miljoen martelaren gevallen in de strijd, waarvan er slechts driehonderdduizend officieel begraven zijn. Van ontelbare anderen zijn alleen resten gevonden die in anonieme graven liggen en meer dan tweehonderdduizend soldaten zijn nog officieel vermist.

Als mensen op overblijfselen stuiten, waarschuwen ze de soldaten. Alleen al in Quang Tri opereren tien groepen die er dagelijks op uit gaan. Het is hard werk en de resultaten zijn meestal pover. Het kost veel tijd en moeite om de resten van een enkele of soms een groepje gesneuvelden te vinden. De groep waar ik bij was zocht naar de plek waar in 1968 zes soldaten waren omgekomen. Zij waren onderdeel van een speciale eenheid commando’s die als missie hadden om de strategisch belangrijke Amerikaanse basis in Dong Ri te veroveren. De berg was te hoog en ontoegankelijk voor een bestorming door een grotere legereenheid.

De slag rondom Khe Sanh was langdurig en verbitterd en kostte het leven aan onnoemelijk veel goed getrainde Vietnamese en Amerikaanse soldaten. Door Amerikanen van het Missing in Action-programma is hier ook onderzoek gedaan.

De resten van de zes commando’s zijn ontdekt door een paar lokale jongens die metaal en onderdelen van vliegtuigen verzamelden. Met hun gebrekkige aanwijzingen gingen de soldaten op zoek. Voormalige Demilitarized Zone VietnamZonder resultaat zochten ze al zes maal eerder via verschillende routes. Ik had het geluk dat ze bij deze zevende tocht wel vonden wat ze zochten. Van vijf van de zes doden werden wat resten gevonden. De zesde hebben ze nooit gevonden, de troep is nog twee keer teruggegaan. De resten van de vijf, wat beenderen en onderdelen van hun uitrusting, zijn overgebracht naar de nationale oorlogsbegraafplaats en met veel ceremonieel begraven.

© Copyright tekst en foto's Tran Thi Ha Lan.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

* De Vietnamoorlog is een Amerikaanse term. In Vietnam spreekt men van de Amerikaanse Oorlog. Deze oorlog duurde van 1955 tot 1975.
** Ta Con stond bij de Amerikanen bekend als de Khe Sanh Combat Base, genoemd naar het nabijgelegen plaatsje Khe San.
*** De Fan Xi Pang (3.143 meter) is de hoogste berg van Vietnam, bij Sapa. Ook vaak gespeld als Phan Si Pan.

Tran Thi Ha Lan was van 1998 tot 2013 medewerkster van het Medisch Comité Nederland-Vietnam in Dong Ha. Sinds de oprichting in 1968, tijdens de Vietnam-oorlog, geeft het MCNV materiële hulp aan de inwoners van Vietnam. In de loop der jaren is het accent in de hulpverlening verschoven naar het trainen, adviseren en begeleiden van lokale gezondheidsorganisaties. Het MCNV werkt vanuit Amsterdam en Hanoi.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina