Reisbureau Vietnam Journey
 Individuele Vietnamreizen
» Emerging Vietnam 7 dagen
» Vietnam Panorama 9 dagen
» Vietnam Heritage 11 dagen
» Vietnam Variety 13 dagen
» Vietnam Experience15 dagen
» Hotels
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

 Individuele Fietstochten
» Delta Discovery 3 dagen
» Delta Discovery 4 dagen
» Delta Discovery 6 dagen
» Delta Discovery 8 dagen
» Delta Discovery Eco 4 dagen
» Delta Discovery Eco 7 dagen
» Veelgestelde vragen
» Reacties van reizigers

 Groepsreis op maat
» Reacties van reizigers
» Offerte aanvragen

Reisinformatie Vietnam
» Sfeer proeven
» Reisinformatie
» Reisverhalen
» Reisboeken
» Reisvideo's
» Veelgestelde vragen
» Visum
» Ambassade
» Geld
» Duiken
» Links

Reisbestemmingen Vietnam
» Cultuur
» Natuur
» Steden
» Strand
» Bergvolken
» Meer bestemmingen
» Cambodja
» Laos

Gratis
» Gratis fietsroutes
» Gratis presentatie
» Gratis nieuwsbrief

Over Vietnam Journey
» Introductie
» De 10 voordelen
» Projecten met een goed doel
» Reactie
» Home


Vietnam Journey in de pers

Reisverhaal Vietnam

Culinair Vietnam

Door Irma Sanderink

In maart 2008 hebben wij, twee bevriende echtparen, een reis door Vietnam gemaakt van noord naar zuid. Door een erg goede voorbereiding en de voortreffelijke begeleiding van Vietnam Journey, is deze reis een onvergetelijke ervaring geworden. De vele reisverhalen en de informatie op de site hebben ons geholpen vooraf een goed beeld te vormen van dit onvoorstelbaar mooie en gastvrije land met zijn meer dan vriendelijke bevolking. Omdat wij denken dat onze ervaringen met het eten in Vietnam een aanvulling zijn op alles wat al over dit land is geschreven, willen wij graag iets vertellen over onze culinaire ervaringen.

Na een stop-over van drie dagen in Hong Kong, wat zeker een aanrader is, vliegen we in twee uur van Hong Kong naar Hanoi. Wij willen "alles" zien, meemaken en proeven. Vooral dat laatste is ons erg goed gelukt. Van de eenvoudigste rijstgerechten tot aan de haute cuisine keuken.
Lopend door de straten van Hanoi krijg je het gevoel bij de mensen door de keuken te lopen, alles speelt zich buiten op straat af. Op het trottoir kom je regelmatig een pruttelend potje tegen met Pho (Vietnamese soep) of een heerlijk ogend rijstgerecht. De gerechten worden bereid op houtskool fornuisjes en overal worden groenten gesneden en kippen gevild. De kommetjes met rijst, vlees en groenten, die we tijdens onze wandelingen door Hanoi hebben gezien, zijn ontelbaar. De mensen zitten gehurkt of op lage krukjes bij elkaar te koken, te eten en te praten. Het oogt allemaal ontspannen en gezellig en het leven van alledag speelt zich op straat af. Wij lopen er tussendoor en de Vietnamesen blijven ons maar vriendelijk toelachen en begroeten. Wat we ook zien is dat de hygiëne dusdanig anders is dat wij verwende westerse toeristen het niet aan durven om een vorkje mee te prikken.
Daarom zijn we toch maar op zoek gegaan naar eetadressen waar we vertrouwen in hebben dat er onder betere hygiënische omstandigheden wordt gekookt. In Hanoi hebben we o.a. gegeten in twee typisch Vietnamese restaurants, waar we nauwelijks toeristen tegen kwamen. De kwaliteit van het eten is er voortreffelijk.
Vooral het Quan An Ngon restaurant (18 Phan Boi Chau) is een bijzondere ervaring en echt een aanrader om typisch Vietnamese gerechten te proeven. Het restaurant bestaat uit meerdere openlucht keukentjes waar je jouw gerecht op bestelling kunt laten bereiden. Je loopt er rond langs de verschillende keukentjes en de mensen leggen je heel vriendelijk uit en laten je zien wat er zoal bereid wordt. Dan bestel je het en wordt het later aan je tafel geserveerd. De prijs die je dan uiteindelijk betaalt staat voor Nederlandse begrippen in geen verhouding met wat je hebt gegeten.
Ook het Sen Ha Thanh restaurant (Vietnamese keuken) in de Franse wijk is een aanrader en net iets luxer. De sushi is er overheerlijk! (177 Bui Thi Xuan).
Het eten aan boord van de jonk in Halong Bay is boven verwachting. De tafels zijn er feestelijk gedekt, het menu bestaat o.a. uit krab, kreeft, garnalen en nog veel meer lekkernijen uit de zee.

Dat Vietnam veel Franse invloeden kent is ook te merken aan de keuken. De Franse keuken staat bekend als een van de betere en die kwaliteit is ook terug te vinden in dit land.
Wij eten meerdere avonden buitensporig voor nog geen € 12,50 p.p.
Je stapt zonder g êne een 4-5 sterren restaurant binnen en overlegt of je gebruik mag maken van het buffet, met alle egards wordt je bediend en het strijkje op de achtergrond maakt het feest compleet.
Het pas geopende Hanoi Hanoi Restaurant in Hanoi is een aanrader.
In Hue is het Le Parfum Restaurant in het hotel La Residence (5 Le Loi) een aanrader evenals het restaurant in het Sunrise hotel in Nha Trang. Het is moeilijk om een keuze te maken uit overheerlijk zeebanket, de saladebar, vleesgerechten en dan de toetjes "om je vingers bij af te likken".
Ook Ho Chi Minh kent dergelijke restaurants, onze keus is gevallen op het Majestic hotel.
Heerlijk Italiaans kun je eten in het Venezia restaurant in het Continental hotel.
Het eten en het uitzicht over Ho Chi Minh, vanaf het dakterras in het Rex hotel, is om echt van te genieten.

Natuurlijk geven we ons niet elke avond over aan de luxe van dergelijke restaurants.
Ook de pizza's of de rijstgerechten in de "veel sterren" restaurants geven ons net iets meer zekerheid over de kwaliteit. Het is ons redelijk goed gelukt om de vaak voorkomende maagdarmproblemen te ontlopen. Je kijkt met westerse ogen naar de manier van voedselbereiding en dat is beduidend anders dan de Vietnamese. Op de markten zien we hoe de vis wordt schoongemaakt en vaak lang in de brandende zon ligt te wachten op de koper. De pruttelende potjes met gerechten zien er aantrekkelijk uit maar als je weet dat ze vaak bereid zijn onder minder hygiënische omstandigheden dan durven wij het in ieder geval niet aan om daarvan te eten.
Ook de afvalverwerking en de manier van vuilnis ophalen is beduidend anders dan wij hier gewend zijn. De mensen gooien veel vuil in de goot en 's avonds laat wordt alles bij elkaar geveegd door de veegploegen. Nadeel hiervan is dat dit veel ongedierte aantrekt en je dan de ratten soms over straat ziet rennen. We betrappen ons erop dat we soms niet durven te eten op minder luxe locaties. Vandaar onze keuze voor de betere restaurants en dat alles voor bijzonder lage prijzen, afgezet naar westerse normen.
Onze verwachting is dat helaas binnen een aantal jaren de fastfood restaurants hun intrede zullen doen in Vietnam. Er wordt in heel hoog tempo gebouwd en jammer genoeg zal dat het authentieke niet ten goede komen.

Voor de aanvang van onze reis hebben we vaak gehoord dat Vietnam een goede keuken kent. Onze ervaringen hebben dit alleen maar bevestigd. Wij hebben ontzettend fijne weken gehad, voortreffelijk gegeten , ons zo welkom gevoeld in dit gastvrije land en voor iedereen die nog gaat: geniet van dit, in heel veel opzichten, geweldige land en smakelijk eten!

Gerdy en Henk Aalders
Jos en Irma Sanderink

Naschrift Vietnam Journey: Er is ook een Quan An Ngon Restaurant in Ho Chi Minh City (138 Nam Ky Khoi Nghia).

© Copyright Irma Sanderink e.a.
Alle rechten voorbehouden. Overname niet toegestaan.

Terug naar het overzicht reisverhalen

Bovenkant pagina